East Brunswick Renovation

A simple, light filled renovation and extension of a 1930's brick bungalow responds to it's heritage character whilst maximising floor area.


The existing house was dark and dated with small, south facing kitchen and laundry flanking a concreted back yard. A central corridor was inserted into the existing living room to enable the creation of a third bedroom one side plus laundry, powderoom, walk in robe and ensuite on the other. The existing rear kitchen and laundry were demolished and replaced with a large, angular, light filled addition designed to capture northern sunlight. The addition was pulled off the boundaries to be sensitive to it's context and allow windows to be placed on all sides for better access to daylight and cross ventilation. High performance insulation and double glazing ensures the house is comfortable year round.
The palette is contemporary, with complimentary natural tones and textures reflecting an abundance of natural light. An island bench separates the kitchen from a flexible dining/living zone with a built in timber bench seat. Each of these areas lead out to connected outdoor courtyards, distinguished from each other, with a shaded deck area to the west and an open courtyard to the east, abutting an existing bagged brick garage. The addition is constructed out of recycled red blue clinker bricks to compliment rather than contrast against the existing solid brick house.

Builder: Project Logic
Photography: Joel Noon/Catherine Whitty